Ce e scris în stele…

 

Am revăzut Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, cu micul Yoda care îi predă nişte lecţii lui Luke, cel-care-vrea-să-devină cavaler Jedi.
(pentru cei care strîmbă uşor din nasul lor de fini intelectuali, ţin doar să reamintesc că în 2010 filmul a fost selectat de către Biblioteca Congresului SUA pentru a fi pus la păstrare, deci nu e chiar orice rahat)

Revenind, Luke îi mărturiseşte micuţului Yoda despre nişte imagini premonitorii legate de prietenii lui aflaţi în pericol. Yoda rămîne căzut pe gînduri, ştiind că nimic bun nu poate fi aici. Luke vrea să ştie multe lucruri şi cît mai repede, într-un timp cît mai scurt. Şi vrea să plece să-şi ajute prietenii. Yoda stăruie pe lîngă el să rămână să-şi termine antrenamentul, altfel va fi pierdut.

(încă o paranteză: George Lucas, fiind bun prieten cu Joseph Campbell, s-a consultat cu el în privinţa multor detalii privind evoluţia personajelor, Campbell fiind un „tătic” în mitologii şi religii comparate; Star Wars conţine astfel multe trăsături din mitul eroului)

Dar mai mult decît faptul că prietenii săi sunt în pericol, pe Luke îl frămîntă dacă se poate şti viitorul. Yoda îi răspunde că viitorul e dificil de văzut, pentru că e în permanentă mişcare.

(mi-amintesc aici şi de faza din Matrix Reloaded, cînd Neo avea în vis viziuni cu iubita lui care cădea de pe un zgîrie-nori, izbindu-se de capota unei maşini; cînd Oracolul îl întreabă dacă o vede în vis murind, el se gîndeşte o clipă, apoi răspunde Nu, pentru că, deşi în vis aşa pare, de fapt nu o vede clar pe ea murind)

Deci viitorul e cumva ca o galaxie care se depărtează tot timpul de noi. Suntem prinşi pentru totdeauna în acest prezent.

Ce e scris în stele nu vom putea şti niciodată cu adevărat şi mai ales, cu exactitate.

Reclame

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s