Neştiutele conexiuni ale realului cu irealul [01]

” – E adevărat că nu mai putem continua astfel? încercă Nicole. Sau poate că da? Tu ce crezi? Surprinsă că o clipă Dick nu negă, ea urmă; într-o anumită măsură îmi vine să cred că e vina mea – te-am distrus.
 – Aşa? Deci sunt distrus, da? întrebă el pe un ton agreabil.
 – N-am vrut să spun asta. Dar într-o vreme tu voiai să creezi – să faci ceva -, acum s-ar zice că nu mai vrei decît să te distrugi” (F. Scott Fitzgerald, „Blîndeţea nopţii”)

În ciuda vremii primăvăratice, îşi simţea sufletul apăsat de o ciudată senzaţie de déjà vu. Se uită la cartea pe care o primise cadou în urma unui fel de concurs. Abia aştepta s-o citească, dar…

Pe copertă, o siluetă feminină cu păr roşcat îşi odihnea capul pe umărul lui. El, elegant, îmbrăcat la costum.

Aşa cum era el acum, în acest restaurant cu specific mexican, aşteptînd-o. Deşi ea îi spusese că nu vine. El totuşi era un visător de categorie grea. Unii spuneau că-i naiv. Alţii foloseau cuvinte mai dure. Invective. Nu-i păsa. O regăsise după atîţia ani şi spera ca totul să fie bine. Altfel de cum fusese în trecut. Avea ascuns, undeva adînc în interior, un izvor de optimism. Dincolo de uşa interzisă, cum ar fi zis ea.

Deschise cartea şi o răsfoi puţin. Îi plăcea mirosul proaspăt, de tipografie, de cerneală aşternută între pagini. Îl mai făcea să uite de atmosfera din jurul lui, unde toţi erau veseli. Cupluri. Paisprezece februarie, ziua aceea a îndrăgostiţilor. Bău cu poftă jumătate din paharul de vin roşu şi mai turnă pînă carafa rămase goală. Citi motto-ul de pe prima pagină: „Cu tine mă-nsoţesc în blînda noapte”. Simţi că îl înţeapă inima. Nu era un semn prea bun. Ştia prea bine ce înseamnă asta: despărţire.

Rămase clipe întregi cu ochii în gol. Nu-l auzi pe ospătar întrebîndu-l de altă carafă, nu-şi dădu seama de gestul făcut cu mîna că Da. Déjà vu-ul îl împresură mai tare, ca o ceaţă lăptoasă într-o dimineaţă rece de noiembrie. Gîndurile îi alergau ca o herghelie de cai sălbatici, săreau obstacole nevăzute, schimbînd direcţii brusc, de la o idee la alta.

va urma

Reclame

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s