Cel mai profund vis

„You’re waiting for a train. A train that will take you far away. You know where you hope this train will take you, but you don’t know for sure. Yet it doesn’t matter, because we’ll be together.”
(Mal către soţul ei, Cobb, „Inception”)

Să ascunzi în tine pe cineva e o treabă foarte, foarte dificilă. Nici un muşchi nu trebuie să ţi se clintească pe faţă cînd îi auzi pomenit numele. Trebuie să pară că toate veştile ajung undeva într-un hău adînc, întunecat şi nu drept în inima ta. Trebuie să te prefaci că nu mai ai suflet, că ţi-ai curăţat întreaga intimitate a fiinţei de toate amintirile care ar putea dărîma construcţia unui nou Eu.

Îţi aşezi o mască a nepăsării peste ochii tăi care altădată străluceau, peste zîmbet, peste toţi fiorii pe care-i simţeai, iar din momentul în care chipul ţi-e ascuns, trebuie să mimezi dezinvoltura, nimeni nu trebuie să mai ştie vreodată ce se petrece acolo înăuntru. Exersezi grimasa şi arătatul colţilor în faţa oglinzii pînă îţi iese. Pînă totul pare real.

Dar te avertizez că există un pericol! S-ar putea ca prizonierul închis adînc în tine să aibă la el arme secrete. Sau el însuşi să fie una. Alcătuit din vise, iubire şi căldură. Şi te trezeşti că într-o bună zi, fără să-ţi dai seama, o căldură pe care o simţi în interior îţi  crapă fibrele măştii pe care o credeai impenetrabilă. Începi să îţi aminteşti. Cînd pleci la culcare, zîmbeşti. Probabil o să te sperii din nou, o să fugi imediat la doctor, care o să se uite pe tomografii, radiografii şi electroencefalograme şi o să-ţi comunice rezultatul pe care îl bănuieşti deja: nu e nimic care să se vadă pe aparate. E ceva ce începi să bănuieşti cu fiecare zi care trece, cu fiecare seară care se lasă peste gîndurile tale din ce în ce mai febrile. Degeaba încerci să ascunzi pe cineva în tine, întotdeauna va răzbate la suprafaţă, pentru că în timp sublimează în tine şi de fapt tu ajungi la liman.

Acum trage aer adînc în piept şi potriveşte-ţi masca mai bine. Face parte din devenirea ta şi e încă o lecţie pe care trebuie s-o înveţi.

 

Anunțuri

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s