De ce am văzut de 9 ori „Inception”

N-o să avem niciodată toate răspunsurile. Nici măcar o cantitate suficientă de răspunsuri care să ne mulţumească. Aşa e construită realitatea. Sau aşa pare. Există o teorie care spune că totuşi ceea ce ni se pare că ar fi realitatea nu e decît o percepţie a ei şi nu realitatea în sine, şi că această percepţie este cu 80 milisecunde mai în urmă decît momentul în care s-a petrecut ceea ce am perceput ca fiind realitate. Trăim de fapt în trecut. Complicat?
Percepţia noastră se bazează pe simţuri. Dar dacă deja ştim că suntem păcăliţi de propriul creier, cum mai putem fi siguri de semnalele percepute senzorial?
Apoi sunt visele. Dincolo de teorii şi definiţii sterile, nu ştim clar ce sunt, cum funcţionează, de ce şi în care scop. Ceea ce ne întoarce iar la creier, ca să închidem cercul…

De ce m-am uitat de atît de multe ori la „Inception”?

Inception_Infographic_by_dehahs
Pentru că a rezonat ceva foarte puternic în mine cînd l-am văzut prima dată într-un cinematograf. Am trăit filmul ăsta cu plăcerea unui gurmand care se află în faţa unei mese îmbelşugate; plăcerea de a recunoaşte idei şi concepte familiare.
Pentru că trăisem deja senzaţia de vis-în-vis.
Pentru că ascundeam în mine, la fel ca şi Cobb, o vină care acţiona ca un declanşator (trigger).
Pentru că, la fel ca şi Cobb, credeam că „în vis putem fi împreună pentru totdeauna”.
Pentru că dilatările de timp dintre nivelurile de visare s-au potrivit cu lecturile mele dinspre zona ştiinţei (fizică, matematică – da, ştiam de Penrose şi scara lui „imposibilă” dintr-un documentar 🙂 )
Pentru că tot acel amalgam de simboluri, toate acele trimiteri la mitologie, la filozofie, ba chiar şi la „Matrix” (un alt film preferat la care m-aş putea uita oricînd, deşi l-am văzut pe puţin de vreo 10 ori) mi-au creat o stare asemănătoare cu aceea în care anticii strigau „Evrika!” (trebuie să particularizez puţin: am legat tema labirintului mai mult de ceea ce întîlnisem în scrierile lui Eliade – evadarea din labirint, etc. – decît de Minotaurul mitologic)
Pentru că încă nu sunt sigur că asta e chiar o realitate şi că titirezul nu se învîrte în continuare (merg pe ideea matematicienilor, fizicienilor şi filozofilor care-şi pun întrebări şi care iau în considerare ipoteza că trăim într-o simulare şi că întregul Univers ar putea fi o hologramă).

inception_totem_wallpaper_by_accounted-d30s1t6

 Un film pe care l-aş revedea oricînd (de altfel, a 9-a oară s-a întîmplat de curînd, în urmă cu o săptămînă). 😀

Anunțuri

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s