Cine suntem cînd devenim Noi – o viziune a lui Zamiatin

Raţiunea trebuie să triumfe!
[Noi, Evgheni Zamiatin]

Integralul

Este de o frumuseţe neasemuită, simbolul perfecţiunii matematicii care l-a construit şi al Statului Unic (SU) care l-a imaginat. Integralul va duce mai departe, spre alte sisteme solare, ordinea şi poezia cifrelor create de SU, va determina pe orbii barbari să vadă singura lumină posibilă şi de acceptat. Altă alternativă nu există.

Nu eram aşa în vechime. Pe vremea Războiului de 200 de ani eram la fel de barbari ca şi cei pe care vrem să-i civilizăm acum. Mai aveam ceva care se chema suflet şi făceam o risipă enormă de resurse.

Şi eu văd: ceva pulsează și vibrează în sevele de sticlă ale Integralului; văd: Integralul meditează la marele și cumplitul său viitor, la povara grea a iminentei fericiri, pe care o duce acolo, în sus, spre voi, care veșnic căutați și nu găsiți niciodată. Veți găsi, veți fi fericiți –sunteți datori să fiți fericiți și nu mai aveți mult de așteptat.

Noi

Acum totul este aşa cum trebuie să fie. Ordine. Precizie matematică. Disciplină. Toţi ca unul. Nimeni nu mai face risipă de nimic. Ne plimbăm toţi împreună, la orele stabilite de Binefăcător. El a armonizat totul; ştie cel mai bine cînd trebuie să mîncăm, să dormim, să facem dragoste. Copiii se fac doar cu permisiunea Lui. Căsătoriile? Istorie! Nimic nu este ascuns dincolo de locuinţele de sticlă, totul e la vedere.

Scriu – şi simt cum îmi ard obrajii. Da: să integrăm grandioasa ecuație a universului. Da: să dezdoim curba primitivă, s-o aliniem la tangentă – la asimptotă – la dreaptă. Pentru că linia Statului Unic este o linie dreaptă. O dreaptă măreață, divină, precisă, înțeleaptă – cea mai înţeleaptă dintre linii…

Eu, D-503, constructor al Integralului, sunt doar unul dintre matematicienii Marelui Stat. Penelul meu, obișnuit cu cifrele, nu e în stare să creeze muzica asonanțelor și a rimelor. Voi încerca doar să notez ceea ce văd, ceea ce gândesc – mai exact, ceea ce gândim noi (întocmai noi, și fie ca acest «Noi» să constituie titlul însemnărilor mele). Dar aceasta va fi derivata vieții noastre, viața de o perfecțiune matematică a Statului Unic, or, din moment ce este așa, însemnările acestea nu vor alcătui oare prin sine, independent de voința mea, un poem? Vor alcătui – o cred și o știu.

Această prezentare necesită JavaScript.

D-530

Dar nu este vina voastră – sunteţi bolnavi. Numele bolii este IMAGINAŢIE. Este un vierme care vă roade linii întunecate pe frunţi. Este o febră care vă îndeamnă să alergaţi tot mai departe, chiar dacă acest mai departe începe acolo unde fericirea ia sfârşit. Aceasta este ultima baricadă în drumul nostru către fericire.

Este una dintre însemnările din jurnalul pe care îl ţine D-530, unul din locuitorii Statului Unic şi Constructorul vehicului numit Integral, care începe să se îndoiască de perfecţiunea şi ordinea absolută. Şi asta din cauză că… se îndrăgosteşte, deşi nu percepe acest sentiment decât raţional. Faptul că simte o atracţie inexplicabilă pentru I-330 reprezintă o abatere de la norme, ceea ce-l determină să concluzioneze că e bolnav şi să-şi dorească să revină la „normalitate”.

A doua zi, eu, D-503, m-am prezentat la Binefăcător și i-am relatat tot ce știam despre dușmanii fericirii. De ce oare mai înainte nu am putut crede că este atât de greu s-o fac? E de neînțeles. Singura explicație: boala mea dinainte (sufletul).

Zamiatin

Participant la Marea Revoluţie din Octombrie – observator direct al marşurilor, al propagandei, al înregimentărilor în masă, al declaraţiilor înflăcărate pentru un conducător unic, dar şi al reprimării celor care nu erau de acord cu linia trasată de acelaşi conducător unic şi acoliţii săi – Zamiatin devine dezamăgit de ceea ce credea iniţial că va fi o adevărată transformare a propriei ţări. Astfel începe să descrie tot ce vede în jurul său, dar sub formă alegorică, împingând la extrem fiecare caracteristică. Măiestria scriiturii se vede din felul în care a reuşit un balans perfect între realitate şi ficţiune, modificând prin gura personajului său sensul cuvintelor şi dându-le o contaţie diferită: „jugul binefăcător al raţiunii, datoria de a fi fericit, Sărbătoarea Justiţiei” (adică execuţiile în masă).

Prin scrierea la persoana I, Zamiatin împrumută personajului său vocea proprie prin care să-şi exprime temerile legate de totalitarism. Doar că alege să o facă în oglindă: D-530 nu este un pesimist deprimat de tot ceea ce vede în jurul său, ci din contră, este trup şi suflet alături de Statul Unic, în care crede cu adevărat. Totul ne apare idilic, o combinaţie perfectă de matematică, muzică şi poezie (chiar dacă ultimele două scrise la comandă, pentru a lăuda realizările unei societăţi dez-umanizate care a scos individul din prim-plan).

Glass_Prison_Sci_fi_city_by_GutsBerserk(photo: http://gutsberserk.deviantart.com)

Cartea este mai actuală ca niciodată, chiar dacă a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1924 în Statele Unite (cum era de aşteptat, a fost cenzurat în Rusia) şi ar fi meritat mult mai multă recunoaştere publică decât mai celebra „1984” a lui Orwell, pentru care a fost sursă principală de inspiraţie. Dincolo de alegorie, romanul lui Zamiatin se constituie şi într-un avertisment, un semnal de alarmă tras deasupra oricărei societăţi care poate transforma indivizii în aşa fel încât aceştia să creadă că singura raţiune e să fie nişte fiinţe mecanizate fără suflet, imaginaţie sau sentimente.

Trăiască Statul Unic, trăiască numerele, trăiască Binefăcătorul!

 coperta carte

Noi, de Evgheni Zamiatin
Traducere din limba rusă: Inna Cristea
Colecţia Top10+, Polirom

Reclame

2 comentarii

 1. Cărți și călătorii · aprilie 29, 2015

  Tocmai am văzut o ediție mai veche la un anticariat, dar nu era nimeni pe acolo să întreb, așa că am renunțat. Eu o am în engleză. 😉

  Apreciază

  • sebastianmihail · aprilie 30, 2015

   E bună şi în engleză. 😀

   Apreciază

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s