Despre balet: gînduri şi indignări

Abia după ce a murit, multă lume a început să dea share la clipuri cu Maya Plisetskaya. Înţeleg, în semn de omagiu, dar totuşi…

Cît era în viaţă, nimic, linişte, niciun extaz produs de Maya. Deci rămîne valabilă chestia că abia după ce mori eşti valoros, lucru care pe tine nu te încălzeşte cu nimic (n-o să mai dau aici exemple nenumărate de pictori/muzicieni/scriitori care au murit săraci, nebăgaţi în seamă tocmai de ăia care i-au omagiat după moarte – dintr-o dată erau geniali toţi aceşti morţi, de parcă geniul e o chestie care se declanşează abia după trecerea în nefiinţă).

Cam în aceeaşi ordine de idei, citeam în Dilema veche, la rubrica Dilema veche vă propune (pag.2), despre un spectacol de balet de la Opera Naţională Bucureşti. Ceea ce m-a stupefiat a fost diletantismul celui care făcea propunerea (un ditai redactor-şef adjunct la o ditai revistă de cultură) care a scris: „Sala era plină şi biletele cam scumpe (cele bune mai ales). Motivul pentru toate acestea cred că era Alina Cojocaru în rolul principal, al Margueritei „. Spre acest „CRED CĂ” arăt cu degetul…

Alina Cojocaru
Pînă şi eu, un neica nimeni, ştiu cine e Alina Cojocariu şi deci, nu m-aş mira absolut deloc ca un spectacol al ei să fie cu bilete piperate la preţ. Adică, uitaţi, vă dau un link de pe wiki, să puteţi verifica, dacă nu mă credeţi pe cuvînt: cîte balerine românce cunoaşteţi, care să fi avut cea mai înaltă poziţie într-un corp de balet (Principal Dancer) atît în Kiev Ballet din Ucraina (unde a dansat şi Maya Plisetskaya pomenită la începutul acestor rînduri), cît şi în The Royal Ballet (una dintre cele mai recunoscute şi prestigioase companii de balet din Marea Britanie şi din întreaga lume)?

Exact: UNA! Adică fix Alina Cojocaru.

În loc de PS: Anul trecut, pe 28 mai, publicaţia online The Times omagia sărbătoriţii zilei. Cu cine credeţi că au dat titlul mare şi poză? Cu un amiral al flotei (care e şi Sir), cu Paul Bettany, un cunoscut actor sau cu Joseph Fiennes, un şi mai cunoscut actor (englezi cu toţii, din născare)? Nu. Aţi ghicit: cu Alina Cojocaru. Aştept să văd anul ăsta ceva în presa autohtonă, că anul trecut nu-mi amintesc să fi citit ceva despre una dintre cele mai bune balerine din lume.

Anunțuri

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s