Distopii [02]

IQ-ul a scăzut cu fiecare generație, dar curba descendentă nu era chiar atît de evidentă, astfel încît nimeni nu și-a bătut capul cu asta. Oamenii aveau alte probleme pe care le considerau cu mult mai importante; resursele erau pe terminate ceea ce a dus la o cursă nebună: cine face panoul solar cel mai fiabil din punct de vedere al randamentului raportat la prețul de producție, sau cine construiește mașina electrică cu cea mai mare autonomie raportată la timpul de încărcare a bateriei și lungimea distanței parcursă.

În rest, captările de energie geotermală erau în toi, o parte din deșerturi era plină de eoliene sau celule solare, așa încît aveam energie să ne punem și-n cap, ca să folosesc o expresie din cele vechi. Cam totul era automatizat, necesitînd foarte puțină supraveghere umană, iar în rest oamenii se plictiseau. Avea loc o plictiseală în masă, o apatie mondială cuprinsese omenirea și asta din cauza – în mare parte – a emisiunilor TV, așa-numitele „reality-show”-uri. Deși deja știa toată lumea că erau niște făcături ordinare, cu oameni plătiți să pară naturali în manifestările lor.

Pînă în ziua în care cineva și-a amintit de cîteva experimente mai vechi și s-a gîndit că poate scoate niște bani din treaba asta. E vorba de celebrele experimente psihologice ale lui Milgram, în care unui om i se ordona să aplice un curent altuia aflat în altă cameră, dacă cea de-a doua persoană nu răspundea corect la niște întrebări. Ceea ce nu știa cel căruia i se ordona era că persoana din cealaltă cameră era un actor și nu primea niciun electroșoc. Totul era o iluzie, un simulacru de realitate, pentru a se studia cît de obedient devine un om în fața autorității. Varianta modernă aplica șocuri electrice pe bune, conținea un set foarte complex de întrebări, iar accentul nu se punea pe cine cîștigă, ci pe distracția împreună cu familia și prietenii. Un fel de boardgame cu electroșocuri. Ținînd cont că energia era extrem de ieftină, „jocul” a prins destul de bine. Cel cu ideea a devenit miliardar peste noapte.

Bineînțeles c-au avut loc și accidente mortale, dar nimeni n-a mai dorit să scrie despre ele, cu atît mai puțin să le prezinte drept știri la TV.

Anunțuri

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s