De la Chaucer la Batman

Aţi ridicat din sprîncene şi deja întrebarea vă macină: de unde şi pînă unde? Aveţi puţină răbdare. Lucrurile se leagă în Univers. În Universul meu. 😀

Să pornim cu Chaucer la drum. El este cel care a scris celebrele „Povestiri din Canterbury” (The Canterbury Tales), o culegere de povestioare de pe la sfîrşitul secolului al XIV-lea, cam cînd avea loc Războiul de 100 de ani.

Războiul ăsta, în caz că nu ştiţi sau pur şi simplu aţi uitat, se ducea între Anglia şi Franţa. Englezoii ăia din Casa Plantagenet voiau să fie stăpîni şi peste francezi. Aşa că s-au cam bătut – cu pauze de respiro, evident – între 1337 şi 1453.

Londra şi Paris erau capitalele celor două ţări combatante şi despre ele a scris domnul Charles Dickens în cartea sa „Poveste despre două oraşe” (A Tale Of Two Cities). Doar că acţiunea se desfăşoară în altă epocă, şi anume: înainte de şi în timpul Revoluţiei Franceze. Conform unui articol (din 2010), este cel mai vîndut roman din toate timpurile, cu o cifră ameţitoare de 200 de milioane de bucăţi.

Şi am ajuns la Batman, dacă încă mai sunteţi cu ochii pe rîndurile astea. Christopher Nolan nu şi-a ascuns admiraţia şi faptul că romanul lui Dickens a fost un punct de referinţă pe care şi-a clădit cele trei filme.

În perioada de dinainte de a-şi găsi o preocupare mai bună (şi pentru el şi pentru oraş), Bruce Wayne, orfanul care avea să devină playboy miliardar în viaţa de zi cu zi şi justiţiar mascat noaptea are un comportament de alcoolic. A rămas fără părinţi din cauză că un individ i-a împuşcat, oraşul e plin de corupţie, iar oamenii buni nu fac nimic. Hm, păi fix la fel ca şi Sydney Carton din romanul lui Dickens, care îşi începe cariera de personaj ca un alcoolic cinic şi sfîrşeşte (la propriu) ca erou altruist. Şi era şi orfan. Începeţi să vedeţi legăturile, da? De-a lungul trilogiei cinematografice concepută de Nolan, Batman nu încetează să-şi arate credinţa în oraşul său şi în oamenii buni din el. Vă aduceţi aminte cum în The Dark Knight cetăţenii de pe feribot nu aruncă în aer deţinuţii de pe celălalt vas, provocîndu-i o mare mirare lui Joker, care credea că altfel stau lucrurile:

You see, their morals, their code, it’s a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They’re only as good as the world allows them to be. I’ll show you. When the chips are down, these… these civilized people, they’ll eat each other.

Mai sunt şi alte asemănări între cartea lui Dickens şi acţiunea din The Dark Knight Rises – cum ar fi gloata de sărăntoci care intră peste bogătani în casele lor şi sparge tot, jefuieşte şi omoară în stînga şi în dreapta fără discernămînt (da, e fix ca la Revoluţia Franceză descrisă de Charles) – dar vă mai las pe voi să vă gîndiţi la asta.

O să închei cu ultimele gînduri ale lui Sydney Carton, care în acelaşi timp fac parte şi din elogiul citit de comisarul Gordon la mormîntul lui Bruce Wayne:

I see a beautiful city and a brilliant people rising from this abyss. I see the lives for which I lay down my life, peaceful, useful, prosperous and happy. I see that I hold a sanctuary in their hearts, and in the hearts of their descendants, generations hence. It is a far, far better thing that I do, than I have ever done; it is a far, far better rest that I go to than I have ever known.

Reclame

Cam care ar fi părerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s